Vejens historie

image316image003
Lidt korte facts:

Udstykningen er fra 1926 fra gården Jacobsminde i Sletten. Det er den firelængede gule gård, Gl. Strandvej 148, som stadig findes.

Men allerede i 1920 lå det første hus på vejen, i dag nr. 4. Der findes et enkelt billede af græssende køer, inden bebyggelsen tog fart. Billedet er udateret, men huset Vesterled i midten er bygget 1909.

foto JV med køer

Vejens vestlige fortov har tidligere været skolestien for Slettens skolebørn, der gik op over stejlepladsen, hvor fiskerne tørrede og ordnede deres garn, og stak videre ad skråstien ved nr. 2 til den stråtækte skole. Bygningen findes stadig lige over for Humlebæk Skole.

Der lå et gartneri for enden af vejen, og der har i øvrigt været marker og dermed udsyn helt over til jernbanen med en livlig godstrafik til og fra Sverige.

Vejlauget har en tidlig historie. Vi har fx fundet et referat fra et vejudvalgsmøde den 21. august 1934. Og kan more os over, at der intet nyt er under solen. Dengang var det de samme problemer som i dag, der optog vejens beboere: kloakering og tjæring af vejen!

Oprindelig var det en ren sommerhusvej. Mange københavnere tog til Sletten i sommerferien og indlogerede sig hos fiskerne, som flyttede ud i udhuse eller andre steder for at give plads til de nye beboere.

Derfor hedder den stejlepladsen. Nr. 25 ses i baggrunden. Udateret.

Mange faldt så meget for stedet, at de ville bygge eget sommerhus. Så om vinteren har der været helt dødt på vejen, når landliggerne havde lukket husene ned indtil næste sæson.

Senere bliver vejen en blanding mellem de gamle landliggere og de fastboende. Husene gøres til helårsbebyggelser, eller også fra 1980’erne og især 90’erne rives de gamle sommerhuse ned, og der bygges nyt og større.

Vejsangen, der her starter i 1998, vidner om en lang periode med megen byggerod og en stor udskiftning, der ikke bare forandrer vejens udseende markant, men også bringer unge børnefamilier til.

Vejen er blevet en spændende blanding af anden generations “sølvbrudepar” og nye tilflyttere. En vej og et sted med fortsat masser af liv.

Heldigvis. Bare se her (klik for større billede):

image005

image006

Karin Almberg, nr. 11, skrev teksten, og præmien på 5.000 kr. blev brugt til en udflugt for store og små. Vi skriver juni 2001.

Fredensborg Kommune Hjemmeside for vejens beboere